Reisschema
 Dag 1: Michendorf
 Dag 2: Łódź
 Dag 3: Lunapark Łódź
 Dag 4: JuraPark Baltów
 Dag 5: L'viv
 Dag 6: Kiev
 Dag 7: Hidropark
 Dag 8: Kiev
 Dag 9: Kherson
 Dag 10: Feodosia
 Dag 11: Feodosia
 Dag 12: Kherson
 Dag 13: Chişinǎu
 Dag 14: Chişinǎu
 Dag 15: Sighișoara
 Dag 16: Sighișoara
 Dag 17: Tiszaders
 Dag 18: Tiszaders
 Dag 19: Tiszaders
 Dag 20: Tiszaders
 Dag 21: Boedapest
 Dag 22: Praag
 Dag 23: Lunapark Prague
 Dag 24: Belantis
 Dag 25: Thuisreis
 
Dag 12: Kherson (Херсо́н)
 We're in Oekraine!
Ook de tweede nacht in deze gribus slapen we eigenlijk best prima, ware het niet dat onze buurman de nacht luidkeels snurkend doorbrengt. We hebben besloten vroeg in de ochtend te vertrekken met als voordeel dat het dan de eerste uren van de rit nog niet zo verschroeiend heet is. Bovendien is het dan nog lekker rustig in het dorp en wellicht ook op de weg de Krim weer uit.

Om een uur of 7 zitten we al in de auto. Er is zelfs op dit vroege uur al aardig wat volk op het strand.

We moeten ook nog even tanken en Garmin leidt ons naar de dichtsbijzijnde tankplaats. Tanken werkt hier trouwens nog een beetje anders dan wij thuis gewend zijn. Ten eerste is het niet zeker dat het tankstation ook benzine heeft. We hebben al twee keer meegemaakt dat de pompen droog stonden. Ook is betalen met een creditcard of pinpas meestal niet mogelijk en kan het alleen cash. De pomp wordt door een medewerker bediend en die vraagt dan ook eerst of we wel voldoende grivna op zak hebben. Dan gaat de slang in de vuldop maar dan moeten we eerst naar de kassa om af te rekenen. Het is dus gokken hoeveel liter er in zal gaan. Voltanken is er niet bij. Meestal bestel ik 30 liter en betaal dan de 300 - 320 grivna (30 tot 32 euro!) en is het hopen dat het erin past. Engels wordt er niet gesproken dus de hele handeling duurt vaak wel even.

De terugweg naar Kherson gaat een stuk vlotter dan de heenweg. Het is inderdaad rustiger op de weg en we weten ook wat we kunnen verwachten van de kwaliteit van de weg. Het rijdt ook een stuk prettiger als het nog geen 35+ graden is. Zo komen we al vroeg in de middag bij hetzelfde hotel aan in Kherson waar we drie dagen eerder ook verbleven.

De rest van de dag doen we niet veel bijzonders. Morgen meteen door naar Moldavië en dan afwachten hoe het bij de grens gaat verlopen. In ieder geval gaan we proberen Transdnistrië te vermijden en de grensovergang aan de onderkant bij Palanca over te steken.


Gezellige bedrijvigheid om 7 uur in de ochtend op het strand van Feodosia.


De terugweg kunnen we vaak het midden van de weg aanhouden, waar de minste gaten zitten.