Reisschema
 Dag 1: Michendorf
 Dag 2: Łódź
 Dag 3: Lunapark Łódź
 Dag 4: JuraPark Baltów
 Dag 5: L'viv
 Dag 6: Kiev
 Dag 7: Hidropark
 Dag 8: Kiev
 Dag 9: Kherson
 Dag 10: Feodosia
 Dag 11: Feodosia
 Dag 12: Kherson
 Dag 13: Chişinǎu
 Dag 14: Chişinǎu
 Dag 15: Sighișoara
 Dag 16: Sighișoara
 Dag 17: Tiszaders
 Dag 18: Tiszaders
 Dag 19: Tiszaders
 Dag 20: Tiszaders
 Dag 21: Boedapest
 Dag 22: Praag
 Dag 23: Lunapark Prague
 Dag 24: Belantis
 Dag 25: Thuisreis
 
Dag 14: Chişinǎu
 We're in Moldavie!
Na twee dagen vroeg opstaan mogen we nu wel weer eens uitslapen. We worden vrij laat wakker en moeten nog bedenken wat we gaan bekijken in Chisinau. Er zijn verschillende grottenstelsels waar wijnen worden opgeslagen. Het zijn feitelijk kalksteen mijnen die zijn uitgegraven om de gabouwen in Chisinau mee op te bouwen. De bekenste zijn die van Cricova, zo'n 15 kilometer boven de stad. De grootste, met zo'n 200 kilometer gangstelsel en 2 miljoen flessen, en makkelijkste om zonder afspraak een tour te regelen is Milestii Mici, ten zuiden van Chisinau.

Bij Milestii Mici zijn veel verschillende mogelijkheden voor bezichtiging. O.a. kun je met de eigen auto door de mijnen rijden, met gids en er zijn proeverijen. We zien wel wat er beschikbaar is als we aankomen.

Zoals eerder gezegd kent Garmin een zeer beperkt aantal routes door Moldavië. We zijn vrij snel de stad uit maar missen een afslag. In plaats van omdraaien suggereert Garmin om 5 kilometer door te rijden en daar af te slaan. We volgen de aanwijzingen enige tijd en dan komt Chisinau weer in beeld. Het lijkt wel of we de stad weer ingaan. En inderdaad komen we weer vlak bij het hotel terecht en worden we opnieuw naar de gemiste afslag gestuurd. Een rondje van drie kwartier voor niets dus.

De tweede poging gaar beter en we komen op een snelweg naar het zuiden. Weer een prachtige omgeving. Bij een tankstation kopen we een grote fles water en een wegenkaart van het land. Beiden blijken geen overbodige luxe. Garmin zegt halverweg de weg "Neem de afslag en ga offroad verder". Er is daar in geen velden of wegen een afslag te bekennen. Dan de kaart maar eens goed bekijken.

Bij het plaatsje Horesti gaan we van de grote weg af en rijden we op ons doel af. Bij het volgende gehucht, Zimbreni, komen we op een soort splitsing. Linksaf is nog wel verharde weg maar zeer slecht en rechtdoor is onverhard. We gokken op links en sukkelen over de hobbelweg. Er staat een kudde koeien op de weg en een viertal mensen zit erbij. We proberen de weg te vragen. We moeten helaas terug en toch het zandpad op.

De dorpjes zien er veelal armoedig uit maar er staan ook hele nette huizen tussen. Water komt hier kennelijk overal uit de put. Daar komen we er vele van tegen. Via de zandweg komen we bij een redelijke plaats Costesti en krijgen we weer asfalt onder de wielen. Daarvandaan moet het simpel zijn. Richting Ialoveni rijden en de afslag Milestii Mici nemen. Die afslag missen we om onduidelijke reden en dus komen we in Ialoveni terecht. Via Piata Alba komen we alsnog waar we willen zijn.

De rit die maximaal 20 kilometer had hoeven zijn heeft ons bijna 2 uur gekost. Bij de poort van de wijnkelders vraag ik of er nog een excursie mogelijk is. Ik wordt meegenomen naar het kantoor maar er is vandaag niets meer mogelijk. De tocht is helaas voor niets geweest. Niet helemaal natuurlijk want we hebben wel weer een stukje van het platteland van Modavië gezien.

In de avond gaan we nog even met de taxi de stad in en bekijken de Arcul de Triumf en de catedralen in het park erachter. We lopen over de boulevard Stefan cel Mare, waar veel winkels zitten maar de meesten zijn al aan het sluiten. Wel treffen we een overdekt winkelcentrum maar daar vinden we niet iets wat we graag mee naar huis zouden nemen.

We gaan eten in een veel te duur restaurant met knipmesobers en het kost nog steeds haast niets. De taxi terug naar het hotel vraagt 40 lei, ongeveer 3 euro. Morgen rijden we door naar Sighisoara, geboorteplaats van Vlad Tepes.


We rijden Chisinau uit, de fraaie natuur in.


In de verte zien we de stad nog.


En we gaan weer terug de drukke stad in. Fijne bewegwijzering van Garmin, die het verder overigens erg goed doet.


Een marktje midden op de straat.


In de dorpen rondom de stad zien we de armoede. Toch ziet het er voor ons beter uit dan wat we in Oekraïne tegenkwamen. Het is hier veel groener en minder stofzooi.


Bij de koeien en de waterput de weg nog maar eens vragen.


Dan moeten we toch het zandpad op.


Het landschap blijft ons verbazen. Moldavië blijkt een prachtig land.


Als we Milestii Mici eindelijk hebben gevonden is het te laat.


De beide catedralen achter elkaar: Scuarul en Nasterea Domnului.
En de Arcul de Triumf.