Reisschema
 Dag 1: Michendorf
 Dag 2: Łódź
 Dag 3: Lunapark Łódź
 Dag 4: JuraPark Baltów
 Dag 5: L'viv
 Dag 6: Kiev
 Dag 7: Hidropark
 Dag 8: Kiev
 Dag 9: Kherson
 Dag 10: Feodosia
 Dag 11: Feodosia
 Dag 12: Kherson
 Dag 13: Chişinǎu
 Dag 14: Chişinǎu
 Dag 15: Sighișoara
 Dag 16: Sighișoara
 Dag 17: Tiszaders
 Dag 18: Tiszaders
 Dag 19: Tiszaders
 Dag 20: Tiszaders
 Dag 21: Boedapest
 Dag 22: Praag
 Dag 23: Lunapark Prague
 Dag 24: Belantis
 Dag 25: Thuisreis
 
Dag 6: Kiev (Київ)
 We're in Oekraine!
We gaan weer een stukje rijden. Van L'viv naar Kiev is ongeveer 540 kilometer en daar zou ruim 7 uur voor staan. Het begin van de route rijden we nog op tweebaanswegen maar deze zijn prima in orde en we rijden lekker door. Het is wel goed opletten want om de paar kilometer staan plaatsnamenbordjes en verandert de maximum snelheid van 90 naar 60 en staat er ook prompt politie te controleren.

Het eerste stuk is zeker niet saai. Het is licht heuvelachtig en de natuur is schitterend. Meerdere keren treffen we ooievaarsnesten met bewoners en rijden we door dorpen met loslopende koeien, kippen en ganzen. Na enige tijd wordt de weg vierbaans en gaat ook de snelheid omhoog naar 110 km/u. Het is nog steeds goed opletten want ook hier kan het zijn dat plotseling de snelheid terug naar 60 moet met direct erachteraan een controlepost. Er lopen ook zebrapaden dwars over de snelweg.

We willen weer wat boodschappen doen onderweg om te picknicklunchen maar veel winkels aan de weg komen we niet tegen. Dan maar een willekeurig dorp inrijden. Op één van de huizen staat "Magazin" geschreven dus daar zouden we terecht moeten kunnen. We rijden de tuin in maar vinden nergens een ingang. We vragen een oudere dame waar we brood en beleg kunnen kopen. Ze probeert de weg te wijzen maar we zien het nog niet en ze loopt dan maar voor ons uit om een verborgen deur half in de kelder te laten zien. Inderdaad blijkt binnen 4 vierkante meter winkel waar we brood, kaas en worst kopen. In de schaduw van het gebouwtje smikkelen we de lunch weg.

De rit naar Kiev verloopt verder zonder bijzonderheden maar bij Kiev aangekomen is de weg opgebroken en moet alles via de weghelft van het tegemoetkomende verkeer de stad in. Een uur lang worstelen we ons door de willekeur van de wegindeling. Over het verkeer in Kiev schrijft het "In Your Pocket" het volgende:
- If you're running late during peak, feel free to drive on sidewalks, cut through the park or drive in the opposite lanes against the flow of traffic.
- If your Lada overheats, just leave in the lane where it stalled and come back later after the traffic jam you just caused dies down.
- If you're driving on the highway and miss your exit, pull over into the right lane, turn on you hazard lights and proceed in reverse until you get back to the exit you wanted. Don't worry about the cars speeding towards you; they are likely to get out of the way.

Eenmaal veilig bij het hotel aangekomen blijkt deze nog niet helemaal afgebouwd te zijn. Het pad ernaartoe is onverhard, er is niet echt een parkeerplek, warm water doet het niet, binnen is het een bouwput en de airco lijkt het niet te doen. Er is niemand die Engels spreekt. Omdat we drie nachten op deze plek zouden blijven besluiten we hier niet te blijven en vertrekken dus weer.

Er moet ook dringend getankt worden en dat is midden in de stad niet zo eenvoudig als aan de snelweg. De eerste plek die Garmin aangeeft blijkt bij aankomst niet meer in bedrijf. Ook bij het tweede station lijkt in eerste instantie niemand aanwezig. Ik stap toch even uit en hoor geluid in het kleine hokje naast de pomp en jawel, daar zit nog iemand in. Met handen en voeten en een enkel woord Russisch komen we eruit. Eerst moeten we vertellen hoeveel liter we willen tanken, dan wordt betaald en stelt de man de pomp precies op dat bedrag in en kunnen we de tank volgooien.

Via de app van booking.com zoeken we een ander hotel en vinden we er een met 50% korting in het centrum. De komende drie nachten verblijven we dus in Hotel Lybid.


We zijn weer op weg!


Een paar keer zien we nesten van ooievaars met twee of drie vogels erop.


Een fraai stukje sovjet kunst.


Het is fantastisch mooi weer dus rijden we de hele weg open.


Net als in Albanië wordt hier nog veel gebruik gemaakt van paard en wagen.


We zijn in Kiev! En meteen een file van een uur.


Ondertussen wordt het serieus warm buiten, en dus ook in de auto.
Stadsbeeld bij binnenkomst.


De mall van Kiev. Toevallig staat het hotel waar we nu zitten erachter op de foto.


We komen ook over het onafhankelijkheidsplein. Deze gaan we later nog bezoeken.


Op de brug over de Dnjepro rivier. Het Rodina Monument en het kloostercomplex op deze foto staan ook op het to-do lijstje.


Zo nu eerst een ... ehh ... piwa.